Quan festegem en un aniversari, en un esdeveniment, en una boda (o en una separació fins i tot), en una trobada, en un àpat familiar o amb amics, o simplement perquè volem, brindem. Amb un xoc de copes o gots desitgem el bé i mostrem a algú o a tots, la satisfacció per alguna qüestió. Si pensem en un brindis, ens ve a la ment un moment alegre i d’harmonia, però no sempre la paraula brindis es refereix a un moment de goig i celebració.

Existeix una frase que s’utilitza sovint (sobretot en l’àmbit polític) sobre l’acte de brindar: “Fer un brindis al sol”. La frase sona bonica, però, el seu significat no ho és tant. Coneixeu el seu significat i l’origen d’aquesta expressió?

L’expressió “fer un brindis al sol” denota atreviment o fanfarronada. S’utilitza quan una persona actua de forma demagògica, fent promeses impossibles o que sap que no les complirà per tal d’obtenir el favor d’algú.

El seu origen ve del món taurí. Es refereix al costum de dedicar (“brindar”) els toreros la “faena” a alguna persona que es troba de públic a la plaça o a la totalitat dels espectadors, a la qual li entrega o li llença la “montera”.  No es brinda a l’astre rei sinó a les esteses “de sol” que suporten la incidència dels seus rajos durant la lídia, amb la consegüent incomoditat pels espectadors.

Cal destacar el classisme de l’expressió, ja que per norma, aquestes assolellades localitats eren ocupades per aficionats de menor poder adquisitiu al ser més barates, barrejant-se persones que saben de toreig, amb persones i turistes que només van a passar l’estona. Els que s’asseuen allà, aplaudeixen i festegen tota la lídia amb més entusiasme. En canvi, els espectadors més experts de tauromàquia ocupen els llocs on dona l’ombra, i com són més estrictes xiularan i esbroncaran al torero si aquest fa una “faena” dolenta o mediocre. Quan el torero vol un triomf fàcil “brinda al sol” buscant la simpatia i complicitat dels espectadors per tenir assegurat el favor d’aquest sector del públic, amb un gest que sense dubte avui definiríem com a “populista”.

Dit això, brindem, però no al sol com els toreros o com els polítics, tampoc per la galeria, sinó que brindem amb sinceritat, amb gratitud i alegria per la família, pels amics, pels que es troben al nostre costat i els que ja no estan, i sobretot, per nosaltres mateixos.                                                                                          
Des de l’Alternatiu també volem fer un brindis honest per tots vosaltres, els nostres fidels lectors.